Eerst en vooral: Is de doop zwaar?

In het kort: nee. In tegenstelling tot bijvoorbeeld FK clubs hebben de meeste SK clubs geen zware doop. Bij ons wordt er uiteraard ook vuilgemaakt en ‘schachtenpap’ gegeten. Echter is de graad enorm verschillend. De manier waarop wij dopen is modern, met aandacht voor het individu, vooral gericht op teambuilding en volgens het doopdecreet van de stad Gent. Nieuwe leden voelen zich direct thuis in de familie die Dionysus vormt. Wij trachten niet “de beste toekomstige leden” eruit te halen, wij doen ons best om van iedereen een volwaardig Dionysus lid te maken. Er is geen liters vissoep, geen karkassen, geen embryonaal materiaal noch enige naaktheid.

Op het einde van het academiejaar ’18-’19 telde de schachtengroep nog 76 leden, waarvan 65 ontgroenden die dit allemaal kunnen bevestigen.

Hoe verloopt de doop?

De doop verloopt als volgt:

16 oktober
17:00 Verzamelen aan de Bierologie
17:15 – 18:00 Voordoop aan Bierologie
18:00 – 22:00 Diverse doopactiviteiten in het Citadelpark
22:00 – 23:00 Gelegenheid om te douchen
23:00 – … Doopcantus
17 oktober
21:30 Schachtenverkoop

Wat houdt het in om schacht te zijn?

Schachten zijn kandidaat-leden van een studentenvereniging of -club. Tijdens het eerste jaar moeten zij bewijzen dat ze het in zich hebben om een volwaardig lid te zijn. Bij Dionysus zijn de voorwaarden hiervoor vrij simpel:

  • - aanwezigheid op de doop
  • - aanwezigheid op de schachtenverkoop, waar je onder de vleugels wordt genomen door meters en/of peters
  • - assisteren van de organisatie bij opbouw/afbraak van evenementen
  • - uit dankbaarheid en respect wordt door de schachten (per twee) een etentje gegeven voor de meter(s) en/of peter(s), de schachtentemmer en praeses
  • - het uitvoeren van de ontgroeningsopdracht gegeven op het schachtenetentje
  • - aanwezigheid op de ontgroeningscantus

Er dienen dus geen taken vervuld te worden voor de peter(s) of meter(s), dit mag uiteraard wel uit eigen gebaar. Bij het vervullen van deze voorwaarden wordt een schacht op de ontgroeningscantus ontgroend. Hierbij wordt ceremonieel het lint van de linker naar de rechterschouder gehangen. Hierna ben je een volwaardig commilito.

Wat als ik twijfel?

Wie gedoopt is heeft steeds keuze niet meer te komen, daar hangen geen sancties aan vast. Wie echter niet gedoopt is kan het hele academiejaar niet deelnemen aan activiteiten. Twijfel is hier dus een volmondige ‘Ja’.

Wat heb ik nodig voor de doop?

  • - Een outfit oude kledij die vuil mag worden
  • - Ingevulde doopfiche